Solskydd till uterummet och pergola

Praktiska lösningar på solskydd till alla uterum

Pergola och olika sorters uterum har byggts i århundraden för att skydda från solen och ge skugga. De är enkla ramar täckta med en mängd olika material som tenderar att variera beroende på geografi eller tid och plats i historien. En fullfjädrad pergola inkluderar någon form av solskydd av något slag.

De flesta bygger en pergola gör det för att kunna koppla av utomhus i ett utrymme som är inbjudande, bekvämt och med en smula avskildhet. Dessa egenskaper gör att pergolan uppmuntra att spendera mer tid utomhus och det är precis vad friluftsliv handlar om.

Regnskydd är en annan funktion som är en mycket önskvärd egenskap hos en pergola. Pergolatak kan variera oerhört mycket och alla står inte emot regn. Solskydd är det primära syftet med varje pergola oavsett geografiskt läge. Det intressanta är alla de olika material som kan användas för att screena av solen. Låt oss titta på de olika sätt att skapa skugga i pergolan.

Vassmatta och palmblad

De gamla egyptierna byggde sina pergola med vass eller palmblad som solskydd. För den som befinner sig i Egypten så är detta säkert fortfarande faktum. I västvärlden är vassmatta och palmblad fortfarande alternativ i torrare klimat. Vassmattor används också förberedande innan alla klängväxter vuxit sig över pergolans tak.

Klätterväxter

Klätterväxter syns ofta växa över en pergola för att ge skugga på sommaren och ge sol på vintern när löven faller av. Det är ett bra alternativ för dem av oss i Sverige som inte behöver regnskydd, vilket vi å andra sidan för det mesta behöver. Läs mer här vilka växter som är bäst för din pergola och hur du bäst bygger en pergola.

Grenar eller Bamboo

Grenar och bambootak ger heller inget bra skydd mot regn. Vanligen läggs en säng av pinnar (ca 3 cm tjocka eller större grenar) som tak på pergolan vilket också ger ett ganska bra solskydd.

Markistyger

Canvas och markistyger kan fästas på en pergola eller uterum i ett stycke eller som flera remsor. Varianten med tyg i ett stycke fungerar bra i torra klimat, men bör undvikas i områden där regn inträffar eftersom det kan fylla tyget och vatten blir liggandes på taket. Just för Pergola så är det vanligt att väva en serie remsor genom takstolarna går över och under och bildar ett mönster. Jag tycker det ser bra ut och skapar ett elegant utrymme. Detta är en väldigt bra lösning som jag kan rekommendera om ni inte kräver ett fullständigt regnskydd.

pergola

Skuggväv

Ett billigare och effektivare alternativ är att använda skuggväv som ofta används i växthus. Det ger en ganska bra lösning för skydd mot solen. Men i vissa fall är det kanske inte helt estetiskt tilltalande för din pergola.

Segel

Ett enda tygstycke som exempelvis ett segel som är indragbart och täcker området under en pergolan eller uterummet gör att du får ett bekvämt uterum och ger en extra mängd regnskydd. Möjligheten att dra undan seglet när som helst tillåter dig att njuta av solen speciellt under de första dagarna av sommarsäsongen, då solen fortfarande är snäll och välkommen. Sedan när solen blir för varm kan du helt enkelt dra upp seglet för full skugga och ett fullgott skydd mot UV strålar. Sunbrella tyger som används som skärmtak ger en solskyddsfaktor på upp till 98% beroende på färg och vissa vattentäta tyger har en solskyddsfaktor på 100%. I torra klimat kan du välja en shade screen i stället för ett fast tyg för att få igenom precis rätt mängd solljus, men UV-skyddet minskar då också betydligt.

Gardiner

Sol och regnskydd är det som ofta brukar vara det största behovet, men efter det så kommer vanligtvis integritet och vindskydd som de sista punkten på dagordningen. Detta går skapa med sidogardiner.

Att matcha gardintyget med himlavalvstyget resulterar i ett snyggt och praktisk uterum.

Sidogardiner skyddar också från den låga kvällssolen som fortfarande kan vara stark på mitt i sommaren och sensommaren.

Om din pergola utsätts för solljus från sydväst så kommer sidogardiner vara ett välkommet tillskott och ge den skuggning som är rätt för dig.

Att göra en pergola praktisk kommer att ge dig underbara stunder.

Oavsett det alternativ du väljer att använda kom ihåg att Sunprincess finns här för din hjälp med olika solskydd när du letar efter ett sätt att göra din uteplats till den ultimata komfortzonen med lyx och stil, som Cleopatra gjorde en gång i tiden.