UV-kläder

UV-klader till barn

UV skyddade solglasögon och solskyddskrämer känner vi alla till vid detta laget, men UV-kläder är det kanske inte så många av oss som snappat upp ännu.

I somras började jag oroa mig för ett utslag på armen som jag var tvungen att kolla upp på vårdcentralen. Fler och fler upptäcker vikten av att skydda sig mot intensiteten av solens strålar under de varmaste sommarmånaderna. Tidningar visar ofta upp farliga utslag som kan vara tecken på hudcancer. Vi kollar mer och mer upp oss när konstiga hudförändringar inträffar som vi inte vet vad de kan bero på eftersom all forskning tyder på att de ultravioletta strålarna har blivit mer skadliga då ozonet i atmosfären försvagats. Jag fick själv redo på att jag hade fått en tumör, men att den var godartad. Numera tänker jag mer och mer på hur jag kan skydda hudens alla delar då jag även älskar att vistas ute i solen, de få månader vi kan passa på att göra det.

Jag planerar just nu en resa till Lanzarote för att vågsurfa. Tidigare har jag använt en vanlig tshirt för att skydda överkroppen mot solens farliga strålar och att ta stryk mot surfingbrädan. Denna gången tänkte jag försöka skydda mig än mera genom att leta upp UV-kläder. För den som inte tror att det finns stort utbud av UV-kläder ber jag er tänka om. Jag hittade nämligen vid en sökning på UV badkläder hur många butiker som helst som säljer olika UV kläder och utbudet är faktiskt ganska stort, samt växer rejält. Jag började själv fundera varför jag aldrig tidigare letat efter solskyddskläder, eftersom det finns så himla stort utbud.

Min absolut favorit bland UV-kläder är Smartsunwear som har mycket att välja på just i min stil, samt som är väldigt passande för strandlivet.

Huvudet är ett av de mest förbisedda områdena när det gäller solskydd. Visst hjälper vanliga kepsar till viss del som solskydd, men öron och nacke utsätts för solljus och vanliga kepsar ger inte samma starka skydd som exempelvis en solhatt.

Olika varianter av toppar ger ett bra skydd för överkroppen. Dessa kan vara antingen långärmad topp eller en T-shirt samt en sjal eller halsduk, som alla är tillverkade för att ge vissa nivåer av ultraviolett skyddsfaktor liknande solskyddsmedel.

UV-kläder finns både som vardagliga kläder och som badkläder. Tänk en lång dag på golfbanan kan också kräva bra skydd mot solen. För dig som har egna barn skulle jag inte tveka en sekund med att skaffa UV-kläder som skyddar dina barn mot cancerframkallande solstrålar och som då också kan fortsätta att mer riskfritt vara ute och leka i solen.

Jag ska själv försöka börja ersätta mina kläder mot UV-kläder, speciellt i de fall jag letar sommarkläder och där det finns sådana UV-kläder som faller mig i smaken.